måndag 27 juni 2011

Vinprovning i Italien - Piemonte

Underbara, underbara Italiens viner - har du testat de goda vinerna från Barolo, Asti, Alba t ex?

Delar av oss har besökt några vingårdar samt bott 2 nätter i Albaretto Della Torre - en suverän utgångspunkt för vinprovning. 

Den lilla byn La Morra har tex 70 vinproducenter runt sig - vi besökte några av dem.

Buteljering
Korkning & etikettering
Barolovinernas tunga, häftiga smak nästan förlamar gommen. Nebbiolodruvans mustighet fyller gommen med smaker som man inte trodde fanns. Barbarescovinerna slinker ner av sig själv och Pelevergadruvans sympatiska vitpepparton lämnar kvar massor på paletten att försöka komma ifatt. Vi lämnade området med 50-talet härliga dyrgripar i bagaget. Fina minnen för många långa vinterkvällar under många år framöver - en av våra Baroloflaskor ska lagras i 20 år...
Godsaker

Dagens inköp

Ska bli till gott vin

Vinprovning

Innan buteljering - franska ekfat

Inköp

Maten då - ja, den var förstås lika underbar som vinerna. Massor av goda ostar & frukter, sylter & marmelader, hembakta hasselnötskakor, charkuterier av diverse olika slag, polenta, råbiff samt förstås - pasta.

Förrätten
Vi hann med ett besök på en Trattoria omnämd i Guide Micheline - himlen var nära - vilken mat och service! På hemvägen hade vi en fantastisk upplevelse - vår väg tillbaka till vårt boende kantades av eldflugor i massor - fantastiskt! Kolsvart mörker runt oss, gående på en landsväg där ett gytter av eldsflugor lyste oss fram.
Midsommaraftonens balkonrätt

Nu är vi framme i vår lilla by i Italien - Mortola Superiore - igår var vi grannbyn Grimaldi på middag hos familjen Bengtsson från Alingsås - natten blev sen och skratten många :)

Igår och idag har vi njutit av livet i Menton; turister, salta bad, sova på stranden, lyssna på musik, glass, ett glas aperitif osv. Det är inte så mycket turister här än så det känns faktiskt riktigt skönt. Ronald springer långt på dagarna; han håller milen i 28 graders värme varje dag -det går åt vatten då och han blir trött. Idag springer han upp för berget till vår lägenhet. Det tar ca 1 tim serpentinväg - jag går nedför på morgnarna -det tar ca 30 minuter och det är 4 km till franska gränsen vara 2,5 är seprentinväg nedför. tufft att gå snabbt, behöver liksom hålla emot med låren ganska rejält. Det känns i benen i dag men Rosa Bandet väntar den 20 augusti. Så då får jag allt knalla på!

Fler bilder kommer i morgon!

Önskar er allt väl från livets goda!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar