tisdag 28 juni 2011

Grodornas härskare och bengnidande cikador...

Grodornas härskare och bengnidande cikador...

Här i denna delen av Italien/Frankrike, finns förmodligen Europas största samling av grodor. Varje kväll börjar grodornas kväkkonsert med att en liten tunn grodröst stöter fram ett trevande ”Kväk” vilken besvaras av några fler för att slutligen hamna i ett totalt haveri av tusentals kväkande grodor. Denna kväkakafoni avslutas precis så som den startade; en tunn liten grodstrupe stöter fram ett sista kväk och sedan hörs bara cikadornas bengnidande.

Just nu, när jag skriver detta, är klockan halv tolv på förmiddagen. Utanför mitt köksfönster är ett barrträd placerat i vilket det sitter en bengnidande cikada. Dessa djur är, förstås, en naturlig del av biotoperna och avbildas överallt på diverse olika sätt. Bland annat kan man köpa väggcikador gjorda i keramik på vilka det sitter en knapp och när man trycker på den börjar det omissigenkännliga ljudet skära genom märg och ben. Fascinerande att detta ljud medvetet vill frammanas genom handtryckning – som om det inte är nog med det oljud som uppstår natuligt när bengnideri genomförs hela tiden. Varför förstärka? Eller är det kanske så att vi turister så vill återskapa minnen av våra semestrar att det därför finns en marknad för keramikcikador?

Idag ska vi bege oss ner till Menton för att på plats betala lite räkningar via Internet (tack och lov för McDonald's vilka har gratis mycket välfungerande Internet överallt!). Vi ska också ta en sväng förbi det lokala tvätteriet för att ta reda på deras öppettider, turistbyrån för att få programmet över sommarens begivenheter, dricka en kopp kaffe på ett trevligt café för att avsluta dagen med en tur till Castillon och det fantastiska lilla bryggeriet där. Vet vet, det kanske blir en sen lunch? Vi brukar alltid handla med oss lite goda ölsorter från detta microbryggeri där vi bland annat köper familjens julöl, dvs det öl som vi dricker på julafton till julbordsmaten.

Till Fredde köper vi Lemonade – här är den svagt smaksatt med en kvist mynta. Hemma gör jag egen Lemonad, precis så som min mamma Ninnie gjorde den. Gör du det också, det är väldigt gott en varm dag!



mare_1g.jpg
Bryggeri Mare Nostrum i Castillon


Ninnies Lemonad

3 stora tvättade och skivade citroner
2 kg strösocker
1 påse citronsyra
3 l kokande vatten

  1. Lägg citroner, citronsyra och socker i en spann.
  2. Slå på det kokande vattnet.
  3. Rör om och täck med plst.
  4. Låt stå i 3 dagar, rör lite varje dag.
  5. Pressa med händerna ur de skivade citronerna i saften.
  6. Slå upp på flaskor – förvaras i kylskåp.
  7. Späd 1+4 när du blandar lemonaden. Serveras med mängder av is.

Och du, en kvist mynta i varje flaska är en god smaksättning...

Tvålleverantör till Jemmalicious ska vi också försöka hitta en idag. Ävend detta blir föremål för Internet att finna fram, Men ska tjuvkika i en butik på gågatan för att lägga deras leverantörs namn på minnet. I vår butik hemma: Jemmalicious Inreding, säljer vi mycket tvål från Frankrike och Provenceområdet. Underbara blomdoftande tvålar men också äkta olivtvål från Marseille. Hur det går får du veta mer om en annan dag :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar